Składniki:
Składniki na 4 porcje:
- 250 g mięsa z kurczaka, bez skóry, pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka (5 ml) mielonej kurkumy
- 2-3 łyżeczki (30-45 ml) oliwy z oliwek
- 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
- nasiona z 6-8 strączków kardamonu
- 2 i pół szklanki (500 g) długoziarnistego ryżu
- 250 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 3 szklanki (750 ml) wywaru z kurczaka
Sałatka:
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 garść posiekanej świeżo mięty
- 5-8 pędów szczypioru, cienko pokrojonych
- sok z 2 cytryn, sól
Jak przyrządzić?
1. Przygotować sałatkę: składniki umieścić w salaterce i wymieszać. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
2. Kurczaka włożyć do miski, dodać połowę czosnku, posypać kurkumą i wymieszać. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy. Włożyć kurczaka i smażyć przez kilka chwil, aż mięso zbieleje i zmięknie. Wyjąc z rondla i odstawić.
3. W tym samym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę. Włożyć marchewkę, pozostały czosnek, kardanom i ryż. Wymieszać i smażyć 1-2 minuty.
4. Dodać pomidory i wywar. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut, aż ryż będzie miękki. Dodać kurczaka, potrawę wymieszać i podgrzać. Podawać z sałatką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Julita |