Składniki:
mąka pszenna (2 szklanki),
cukier (3\4 szklanki),
jaja 5 sztuk,
proszek do pieczenia (1 łyżeczka),
cukier waniliowy (2 łyżeczki),
skórka pomarańczowa lub cytrynowa w cukrze (2 łyżki),
masło do smarowania formy (1 łyżka).
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia.Do żółtek dodoać pokrojoną drobno skórkę pomarańczową lub cytrynową, pianę z białek oraz stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto, przełożyć do worka, wyciskać ciasteczka (lub nakładać łyżką) na blachę posmarowaną tłuszczem. Wystawić do nagrzania piekarnika, piec w temperaturze 180 C przez około 20-25 min. na kolor jasnozłoty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | porcja na 60 dag |
Autor | mielona_15 |