Sk艂adniki:
Ciasto: 1 kostka margaryny, 1,5 szklanki cukru, 5 jajek, 1 szkalnka suchego maku, 0,5 szklanki mleka, 2 艂y偶ki proszku do pieczenia, 2 szklanki m膮ki
POLEWA: 1 kostka margaryny, 1 szkalnka cukru, 3 艂y偶ki wody, 1 szkalanka mleka granulowanego, orzechy w艂aoskie (ilo艣膰 wed艂ug uznania, ok. 20-30 dag), rodzynki (ilo艣膰 wed艂ug uznania, ok. 10-20 dag, osobi艣cie rodzynek nie dodaj臋)
Jak przyrz膮dzi膰?
CIASTO:- Oddzieli膰 bia艂ka od 偶贸艂tek, bia艂ka ubi膰- cukier, margaryn臋 i 偶贸艂tka utrze膰 mikserem; doda膰 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia i powoli dola膰 mleko, na koniec doda膰 ubite bia艂ka i wsypa膰 mak(ciasto powinno mie膰 konzystencj臋 ciasta babkowego). Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stop. oko艂o 30 minutPOLEWA:- margaryn臋 roztopi膰 w rondelku, doda膰 cukier oraz wod臋- wszystko razem zagotowa膰, nast臋pnie dodajemy mleko granulowane, ca艂y czas mieszamy aby mleko sie rozpu艣ci艂o i nie powsta艂y grudki, kiedy polewa ma jednolita konzystencj臋 dodajemy orzechy(pokruszone w kawa艂eczki)i rodzynkiPolew臋 wylewamy na ciep艂y, ale nie gor膮cy, placek
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | Malgo艣ka |