Składniki:
2 udka z kurczaka, 70 dag marchwi (pokrojonej w kostki), 2 łyżki śmietany 12%, 1 łyżeczka mąki, 2 łyżki masła (nie margaryny!)
Jak przyrządzić?
Gotujemy udka w doprawionej wegetą wodzie, gdy mięso będzie na pół miękkie wyciągamy udka i oddzielamy samo mięso, oraz kroimy je (lub rwiemy palcami) na mniejsze kawałeczki. Następnie z powrotem wrzucamy do garnka wraz z pokrojoną na drobne kawałki marchewką. Gdy marchew będzie miękka dodajemy mąke rozrobioną w wodzie (1 łyżeczkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody tak aby nie było grudek i po rozrobieniu dodajemy do tego 2 łyżki śmietany). Należy pamiętać o dodaniu łyżki wywaru do rozrobionej mąki ze śmietaną aby nie zważyło nam się podczas wlewania do garnka. Oczywiście wlewając rozrobioną konsystencję mieszamy. Pozwalamy potrawie się zagotować i pogotować ok. 2 min na wolnym ogniu. Kończymy gotować i wtedy dopiero dodajemy 2 łyżki masła i pozostawiamy aby samoistnie się rozpuścił. Życzę smacznego.
Uwagi:
Jeżeli będzie ktoś z Was miał jakieś pytania dotyczące tej potrawy czekam na e-mail. Na pewno odpowiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Małgorzata |