Składniki:
chleb albo bułka paryska, masło śmietankowe w kostce, kostka sera feta, dużo czosnku
Jak przyrządzić?
Kroimy chleb w niezbyt grube kromki (choć można też kupić taki od razu). W miseczce rozcieramy masło, najlepiej odłożyć je wcześniej żeby było miękkie. Następnie dodajemy fete po kawałku i ucieramy z masłem, tak żeby wyszła jednolita masa. Teraz dodajemy najważniejsze, a mianowicie czosnek, przepuszczony prze praskę lub drobniutko posiekany, ja dodaję dużo bo jestem jego fanką. Nie trzeba solić bo feta jest dość słona. Tak powstałym masełkiem smarujemy każdą kromkę z obu stron i sklejamy z następną aż do samego końca. Chlebek owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do chwili aż będzie chrupiący. Podgapiłam ten przepis na imprezce i wiem ze zrobił furorę.
Potrzebne przybory:
Nóż, praska do czosnku, miseczka do wymieszania masełka i coś czym to chcemy zrobić no i folia aluminiowa.
Jak podawać?
To jest też świetny sposób na podanie chleba na imprezach grillowych, wtedy najlepiej jak leży na grilku bo będzie cały czas cieplutki. Super smakuje z pomidorkiem.
Uwagi:
Nie należy mocno owijać chlebka folią bo dłużej wszystko potrwa i nie bedzie chrupięcy, chodzi o to żeby się nie rozleciał.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | na zwykłą imprezkę starczy |
Autor | Domika |