Składniki:
średnia cukinia, żółty ostry ser (np. Texas), 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu light, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki śmietany kremówki, natka pietruszki, koperek, sól i pieprz do smaku, oliwa.
Jak przyrządzić?
Cukinię kroimy w ok. 1 cm. plastry wzdłuż, trochę soli, pieprzu i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron. Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy z majonezem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem (może być oczywiście wiecej czosnku), pietruszką i koperkiem. Masą ta napełniamy plastry cukinii, zwiajamy w roladkę i spinamy na obu brzegach wykałaczkami (żeby ser nie wypłynął). Gotowe zawijaski układamy w wysmarowanym oliwą żarodpornym naczyniu i zalewamy śmietanką zmieszaną wcześniej z ketchupem i szczyptą soli. Podlać odrobinkę wodą i zapiekać 10-15 min.
Potrzebne przybory:
patelnia, żaroodporne naczynie, tarka do sera
Jak podawać?
Wystarczy z chlebkiem, np. czosnkowym albo z pieczonymi ziemniaczkami i z jakąś lekką suróweczką.
Uwagi:
Można do farszu dodać starte i podsmażone pieczarki, a do sosu gałeczkę muszkatołową, ale wtedy mniej ketchupu. Generalnie potrawa bardzo smakuje wszystkim którzy ją spróbują i nawet mięsożernym facetom :-)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Domika |