Zawijaski cukiniowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

średnia cukinia, żółty ostry ser (np. Texas), 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu light, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki śmietany kremówki, natka pietruszki, koperek, sól i pieprz do smaku, oliwa.

Jak przyrządzić?

Cukinię kroimy w ok. 1 cm. plastry wzdłuż, trochę soli, pieprzu i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron. Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy z majonezem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem (może być oczywiście wiecej czosnku), pietruszką i koperkiem. Masą ta napełniamy plastry cukinii, zwiajamy w roladkę i spinamy na obu brzegach wykałaczkami (żeby ser nie wypłynął). Gotowe zawijaski układamy w wysmarowanym oliwą żarodpornym naczyniu i zalewamy śmietanką zmieszaną wcześniej z ketchupem i szczyptą soli. Podlać odrobinkę wodą i zapiekać 10-15 min.

Potrzebne przybory:

patelnia, żaroodporne naczynie, tarka do sera

Jak podawać?

Wystarczy z chlebkiem, np. czosnkowym albo z pieczonymi ziemniaczkami i z jakąś lekką suróweczką.

Uwagi:

Można do farszu dodać starte i podsmażone pieczarki, a do sosu gałeczkę muszkatołową, ale wtedy mniej ketchupu. Generalnie potrawa bardzo smakuje wszystkim którzy ją spróbują i nawet mięsożernym facetom :-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia
Autor Domika

Zawijaski cukiniowe: Podobne przepisy

Zawijaski cukiniowe: wypróbuj również

A fu!

... , jest przerażająca ilość reklam, szyldzików, napisów, zawijasków. Kto żyw, informuje o tym i owym. Chaotyczne plakaty, szyldy i bilbordy szydzą z wiedzy, że człowiek nie przyswaja zbyt ...

dawno temu

Powiązane Tematy