Składniki:
Ciasto: 3/4 szkl.cukru, 1 i 1/2 szkl mąki, 6 jajek, 1łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 1 krem karpatka, 0,5 l mleka, masło.
Posypka: 1 paczka wiórków kokosowych, pół szkalnki pudru, 5 dag masła.
Nasączenie: 1 szkl. przegotowanej wody, zapach rumowy, cytryna, kieliszek wódki, cukier do smaku
Jak przyrządzić?
Ciasto: białka ubic na sztywno (aby lepiej się ubiły należy dodać szczyptę soli). Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać łyżkami na przemian mąke wymieszana z proszkiem i piane z białek. Delikatnie wszystko wymieszać. Piec około 35 min. w temp. 180 C.
Krem: przyrządzić jak jest na opakowaniu karpatki.
Wiórki: masło rozpusćić dodać cukier, następnie wsypać wiórki i zeszklić je na złoty kolorek. Potem należy je wyjąc na pregamin i odsączyć.Upieczone, ostudzone ciasto przekroić na pół. Dolną część nasączyć i posmarować kremem. Przykryć pozostałą cześcią i ja tez nasączyć. Całe ciasto posmarować pozostałym kremem i posypać wiórkami.
Uwagi:
Niebiański smak dla podniebienia :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | nikol |