Składniki:
dojrzałe ogórki, sól, ocet, gorczyca, czosnek, pieprz czarny cały, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Jak przyrządzić?
Ogórki obrać ze skórki i wydrążyć miąższ, ułożyć w emaliowanym garnku i zalać zalewą 1kg ogórków - 5 dag soli, przykryć i odstawić na 1 dzień, następnie odsączyć z zalewy, ułożyć w słoikach, dodać gorczycę, po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang. oraz po 1 czosnku i liść laurowy. Zalać zalewą w proporcji 1 szkl. wody/1 szkl. octu 6%, zostawić na 1 dzień. Następnie zalać zalewę ze słoików i dodać na 2 szkl. zielonego płynu niecałą szkl. octu i szkl. cukru. Zalewę zagotować, gorącą wlać do słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 25 min.
Jak podawać?
idealne do czegoś mocniejszego, ale i do obiadu lub na półmisek z wędlinami
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wg uznania |
Kaloryczność | niska |
Autor | js |