Bardzo delikatne w smaku. Jeśli jeszcze nigdy go nie jedliście - spróbujcie koniecznie.Będziecie zaskoczeni wykwintnym smakiem i prostotą wykonania. W grudniu nieco droższe. W sezonie szpinakowym wychodzi taniej.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 1/2 kg świeżego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku (dla tych, co przepadają za czosnkiemi, może być więcej),
- 1 śmietana,
- kilka łyżek wody,
- 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler,
- oliwa lub olej do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- ew. nieco świeżej bazylii.
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy jak zwykłe spaghetti.
2) W tym czasie starannie umyty szpinak delikatnie osuszamy. Kroimyna dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na początkujest tego mnóstwo; zielonego góra, ale po kilku minutach zostaje zawartośćsporej patelni. Na oddzielnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulęna szklisto i posiekany czosnek.
3) Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. W zależnościod tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy gona ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-8). Teraz możemy dorzucićpostrzępione listki bazylii. Solimy wg własnego smaku pod sam koniec ogrzewania.
4) Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamywolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkęmuszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamyzawartość drewnianą łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
5) Staramy się zgrać ze sobą czas gotowania makaronu i przygotowania szpinakuoraz sosu. To nie jest trudne.
Jak podawać?
Możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy: wymieszać makaron ze szpinakiem. Polać sosem już na talerzu.Drugi: Wyłożyć makaron na talerze, na wierzch położyć uduszony szpinak.Całość polać sosem śmietanowo-serowym. Przybrać cienkimi paseczkami sera, położyć listek bazylii.
Uwagi:
Zawsze wydajemy gorące i natychmiast. Najlepiej na lekko ogrzane talerze- wtedy sos nie będzie tak szybko gęstniał.
Zamiast spaghetti, możecie użyć wszelkiego rodzaju wstążek.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 17 zł |