Spaghetti ze szpinakiem

Przepis kulinarny
Spaghetti ze szpinakiem Zobacz 4 zdjęcia

Bardzo delikatne w smaku. Jeśli jeszcze nigdy go nie jedliście - spróbujcie koniecznie.Będziecie zaskoczeni wykwintnym smakiem i prostotą wykonania. W grudniu nieco droższe. W sezonie szpinakowym wychodzi taniej.

Składniki:

- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 1/2 kg świeżego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku (dla tych, co przepadają za czosnkiemi, może być więcej),
- 1 śmietana,
- kilka łyżek wody,
- 10 dkg żółtego startego sera typu ementaler,
- oliwa lub olej do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- ew. nieco świeżej bazylii.

Jak przyrządzić?

1) Gotujemy jak zwykłe spaghetti.

2) W tym czasie starannie umyty szpinak delikatnie osuszamy. Kroimyna dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na początkujest tego mnóstwo; zielonego góra, ale po kilku minutach zostaje zawartośćsporej patelni. Na oddzielnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulęna szklisto i posiekany czosnek.

3) Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. W zależnościod tego, czy chcemy mieć szpinak mniej czy bardziej uduszony, trzymamy gona ogniu krócej (jeszcze 3-4 min.) lub dłużej ( 6-8). Teraz możemy dorzucićpostrzępione listki bazylii. Solimy wg własnego smaku pod sam koniec ogrzewania.

4) Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamywolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkęmuszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamyzawartość drewnianą łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.

5) Staramy się zgrać ze sobą czas gotowania makaronu i przygotowania szpinakuoraz sosu. To nie jest trudne.

Jak podawać?

Możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy: wymieszać makaron ze szpinakiem. Polać sosem już na talerzu.Drugi: Wyłożyć makaron na talerze, na wierzch położyć uduszony szpinak.Całość polać sosem śmietanowo-serowym. Przybrać cienkimi paseczkami sera, położyć listek bazylii.

Uwagi:

Zawsze wydajemy gorące i natychmiast. Najlepiej na lekko ogrzane talerze- wtedy sos nie będzie tak szybko gęstniał.

Zamiast spaghetti, możecie użyć wszelkiego rodzaju wstążek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt17 zł

Spaghetti ze szpinakiem: Podobne przepisy

Spaghetti ze szpinakiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy