Składniki:
- 1 chałka (świetnie nadaje się do tego chałka z poprzedniego dnia)
- 1 jajko
- ok. 1/3 szklanki mleka
- kilka cząstek mlecznej czekolady, w zależności od ilości kromek chałki
- masło do smażenia
Jak przyrządzić?
Chałkę kroimy na zdecydowanie szersze kromki niż zazwyczaj. Spód chałki delikatnie nacinamy wzdłuż, tak aby powstała nam kieszonka, w której będzie można ukryć cząstkę czekolady :) Do jednej miseczki wlewamy mleko, a do drugiej rozrobione np. widelcem jajko. Kiedy masełko roztapia się powoli na patelni, moczymy nasze kromki - najpierw dokładnie w mleku a następnie w jajku i układamy na patelni z roztopionym masłem na małym ogniu. Smażymy aż do uzyskania brązowo-złotego koloru :)
Potrzebne przybory:
nóż, 2 miseczki, patelnia.
Jak podawać?
Podawać raczej na ciepło.
Uwagi:
Czekolada powinna się rozpuścić i wypłynąć po rozkrojeniu :) Zamiast czekolady polecam również ser pleśniowy!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 8 |
Autor | Justyś |