Składniki:
6 małych bułeczek (np. kajzerek),
3 jajka,
szklanka mleka,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru pudru,
rodzynki,
proszek do pieczenia,
ewentualnie tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
6 bułeczek pokroić na malutkie kawałki. W szklance ubić 3 żółtka z cukrem, cukrem waniliowym oraz mlekiem. Masą jajeczną zalać bułki, zostawić aż zwilgotnieją. Na koniec dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, rodzynki i pianę z 3 białek. Kluski można teraz przyrządzić na 2 sposoby:
I SPOSÓB: Do gotującego,osolonego wrzątku nakładać kluseczki łyżką (każdorazowo maczaną we wrzątku). Po wypłynięciu gotować ok. 8-10 minut.
II SPOSÓB: Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na małym ogniu.
Gotowe kluski podawać można z cukrem,sosami owocowymi (np. bananowym,jagodowym), zrumienioną bułką tarta lub po prostu z polane sokiem. Smacznego :)
Uwagi:
Do przepisu można użyć nawet nieświeżych bułek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Kasia |