Składniki:
40 dag oczyszczonej wątróbki drobiowej,
3 papryki (żłóta, zielona czerwona),
3 średnie cebule,
20 dag pieczarek,
kieliszek oliwy z oliwek/oleju,
pieprz ziołowy, kolorowy,
sól,
margaryna.
Jak przyrządzić?
Cebule pokroić w plastry, podsmażyc ale nie przypiekać, dodać pokrojoną paprykę, pokrojone pieczarki, dusic pod przykryciem, posolić, popieprzyć, kiedy papryka jest miekka dodac watróbkę, na każdy kawałek położyc listek margaryny, dusić ok. 20 min, przed podaniem posypać ziołami (proponuje kombinację: bazylia, pietruszka, koper, oregano).
Jak podawać?
Podawać z ryżem, chlebem gruboziarnistym lub ziemniakami w mundurkach, sałatką z pomidora, cebuli i ogórka małosolnego lub surówką z marchwi zakwaszanej octem winnym.
Uwagi:
Wariant drugi:Można dodać marchew, pietruszkę, fasolę szparagową, brukselkę, kalarepę, kalafior, brokuły które też się dusi na oliwie, wtedy czas przygotowania wydłuża się do 50 min.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | lakszmi |