Składniki:
1 kg ładnych nieprzerośniętych marchewek, opakowanie mrozonego zielonego groszku, 2 kostki bulionowe Knorra ziołowe z oliwą z oliwek, małe opakowanie śmietany 18%, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Oto mój kolejny pomysł na smaczną i zdrową zupę krem... Marchewki jak wiadomo należy obrać a następnie umyć :-P Pokroić w talarki o grubości ok. 1 cm i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i - jeśli posiadamy - 2-3 ziarna zielonego pieprzu (jeśli nie - dodamy mielony gdy zupa będzie gotowa). Całość zalać wodą, tak by przykryła marchewki z lekkim nadmiarem. Zagotować i na małym ogniu. gotować do czasu aż marchewki będą miękkie. Wszystko zmiksować łącznie z ziarnami i liściem laurowym. Dodać śmietanę oraz groszek ugotowany wcześniej w niesolonej wodzie i ponownie zagotować. Zupa jest gotowa do podania.
Potrzebne przybory:
2 garnki, nóż, blender
Jak podawać?
Podawać w głębokich miseczkach z grzankami z bagietki posmarowanymi masłem (najlepiej czosnkowym) lub podpieczoną w piekarniku ciabattą. Smacznego.
Uwagi:
Ważne! Nie polecam gotowania groszku w już zmiksowanej zupie, gdyż przesiąknie on smakiem marchewki. Ugotowany osobno zachowuje swój smak.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | śrdnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Jose da Gamba |