Składniki:
Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy, 1 szkl mąki (w tym: 3/4 szkl. tortowej, dopełnić ziemniaczaną), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu.
Masa jabłkowa: 6 jabłek (bojkeny, antonówki), 1 l soku jabłkowego, 1 budyń waniliowy, 1 galaretka cytrynowa.
Masa śmietanowa: duża śmietana 18%, 2 Śnieżki.
Kruszonka: 1 łyżka masła, 20 dag wiórków kokosowych, 1 łyżka cukru.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić białka ze sczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy - dalej ubijać. Następnie dodać żółtka - ucierać do powstania puszystej masy jaecznej. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia - ucierać dość długo. Na koniec dodać 1 łyżkę octu - ucierać. Ciasto włożyć do średniej tortownicy, wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 C i piec około 40- 50 minut (to zależy od rodzaju piekarnika).
Masa jabłkowa: Jabłka obrane i pokrojone w kostkę gotować w 1 1/2 szkl. soku jabłkowego przez 5 minut (nie dłużej!). W 1/2 szkl. soku jablkowego rozrobić budyń waniliowy i wlać do gorących jabłek- dobrze wymieszać. Następnie wsypać gaklaretkę cytrynową (prosto z paczki) - wymieszać, można lekko pogrzać na wolnym ogniu. Odstawic masę do wystygnięcia. Podzielić na 2 części.
Masa śmietanowa: Śmietanę 18% ubić z 2 śnieżynkami - mikserem. Podzielić na 2 części.
Potrzebne przybory:
tortownica średniej wielkości, mikser, patelnia
Jak podawać?
Podwieczorek bardzo smaczny! Można nim zabłysną na rodzinnym przyjęciu. Zresztą spróbujcie sami i oceńcie. Życzę smacznego!:-)
Uwagi:
Wykonanie całego ciasta:
Zimny biszkopt przekroić na pół i nasączyć pozostałym sokiem jabłkowym. Wyłożyć 1 część masy jabłkowej, a następnie 1 część masy śmietanowej. Wyłożyć drugą część biszkoptu, nasączyć sokiem jabłkowym, wyłożyć masę jabłkową, masę śmietanową. Wierch torcika posypać kruszonką powstałą z podsmażenia na patelni masła, wiórków kokosowych i cukru. Można posypać wierzch dodatkowo cynamonem lub startą czekoladą.Ciasto przechowywać w lodówce. najlepiej smakuje następnego dnia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Bunia |