Składniki:
3 szklanki startej, żółtej cukinii (może być kabaczek),
2 duże cebule,
20 dag sera żółtego,
3 jaja,
jedna trzecia szklanki oleju,
1,5 szklanki bułki tartej,
2 łyżki kaszy mannej,
sól, pieprz, Vegeta, gałka muszkatołowa (przyprawy do smaku).
Jak przyrządzić?
Cukinię, cebule i ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać pozostałe składniki (żółtka z jajek dodać, białka zostawić) i wszystko dokładnie wymieszać. Później dodać UBITE NA PIANĘ białka i jeszcze raz wszystko lekko pomieszać. Piec ponad godzinę.
Uwagi:
"Blaszkę" w piekarniku, w której będziecie państwo piec (lub prodziż) od środka dobrze jest posmarować tłuszczem (np. margaryną) i bułką tartą, wtedy po upieczeniu łatwiej będzie wyjąć pasztet.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kisia |