Dania z makaronu to kolejna grupa potraw, które chętnie gotuję w swojej kuchni. Są przeważnie łatwe i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Makaron na ostro przeznaczony jest dla osób, które lubią zdecydowane, ostre smaki, a taki smak nadaje pesto peperoni, przyrządzone na bzie ostrych papryczek. Smak łagodzi delikatna cukinia, fasolka szparagowa i wędzony kurczak.
Składniki:
pół kg makaronu świderki,
mała cukinia,
20 dag fasolki szparagowej,
żółta papryka,
30 dag wędzonego kurczaka,
mały słoiczek pesto peperoni,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Powinien być al dente.
Cukinię pokroić w plastry, a następnie każdy plaster na krzyż na cztery części.
W fasolce odciąć końcówki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cukinię, fasolkę szparagową, kurczaka pokrojonego w kostkę, oczyszczoną i pokrojoną w słupki paprykę.
Smażyć około 5 minut.
Dodać pesto peperoni, w razie potrzeby dosolić.
Wszystko wymieszać na patelni, dodać makaron i chwilę podgrzewać.
Jak podawać?
Danie podawać gorące.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |