Makaron na ostro

Przepis kulinarny
Makaron na ostro Zobacz 2 zdjęcia

Dania z makaronu to kolejna grupa potraw, które chętnie gotuję w swojej kuchni. Są przeważnie łatwe i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Makaron na ostro przeznaczony jest dla osób, które lubią zdecydowane, ostre smaki, a taki smak nadaje pesto peperoni, przyrządzone na bzie ostrych papryczek. Smak łagodzi delikatna cukinia, fasolka szparagowa i wędzony kurczak.

Składniki:

pół kg makaronu świderki,
mała cukinia,
20 dag fasolki szparagowej,
żółta papryka,
30 dag wędzonego kurczaka,
mały słoiczek pesto peperoni,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Powinien być al dente.

Cukinię pokroić w plastry, a następnie każdy plaster na krzyż na cztery części.

W fasolce odciąć końcówki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie.

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cukinię, fasolkę szparagową, kurczaka pokrojonego w kostkę, oczyszczoną i pokrojoną w słupki paprykę.

Smażyć około 5 minut.

Dodać pesto peperoni, w razie potrzeby dosolić.

Wszystko wymieszać na patelni, dodać makaron i chwilę podgrzewać.

Jak podawać?

Danie podawać gorące.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Makaron na ostro: Podobne przepisy

Makaron na ostro: wypróbuj również

Powiązane Tematy