Składniki:
Ciasto:
300 g mąki, 2 jaja, 2 łyżki śmietany kwaśnej, ok. 130 g masła, pół paczuszki prosku do pieczenia, sól.
Farsz: 200 g pieczarek, 2 cebule, garść kiszonej kapusty, ulubione przyprawy - np. pieprz, kminek.
Jak przyrządzić?
Ze składników ciasta, dozowanych w dowolnej kolejności wykonać jednolite ciasto. Ciasto uformowac w postaci 2 prostokątów o wymiarach ok.10*20 cm na dobrze podsypanej mąką desce. Na środku prostokątów, wzdłuż dłuższej krawędzi położyć farsz (pokrojone pieczarki z cebulką i kapustą podsmażone ok. 10 min. na patelni). Zakleić prostokąty - powstaną mniej lub bardziej kształtne "walce" z ciasta. Te walce najlepiej przetoczyć na blachę bo przy normalnym przenoszeniu mogą się się rozerwać. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 220-230 stopni C.
Uwagi:
Podać z barszczem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | jola |