Składniki:
- ziemniaki
- ser
- cebula
- śmietanka
- ulubione przyprawy
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
Ilość ziemniaków zależy od tego, na ile osób przygotowujemy potrawę oraz od tego, jak bardzo lubimy ser :)
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na której podsmażamy posiekaną cebulkę. Gdy się zezłoci wlewamy śmietanką, doprowadzamy do wrzenia i odstwiamy na bok. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w talarki. Następnie bierzemy żaroodporne naczynie i układamy warstwowo: ziemniaki, cebulka ze śmietaną i tak do końca (zakańczamy śmietaną). Całość doprawiamy wedle uznania (ja używam tradycyjnie: sól, kolorowy, mielony pieprz, słodka papryka, tymianek). Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Po tym czasie dodajemy na wierzch posiekany szczypiorek oraz duuużo serka:)Zapiekamy kolejne 10 minut.
Potrzebne przybory:
Patelnia, naczynie żaroodporne, deska do krojenia etc.
Jak podawać?
Jest bardzo sycąca więc traktujemy ją jako danie główne. Co najwyżej dodajemy jakąś surówkę ;)
Uwagi:
Dla wyjątkowych mięsożerców można dodać jeszce boczek do smażącej się cebulki. Ja osobiście preferuję wersję bez mięska.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | Mika |