Składniki:
Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 20 dag cukru, 20 dag margaryny, 2 jaja i 1 żółtko, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki sody.Krem: 1 op. karpatki, 25 dag masła, 15 dag cukru, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.Polewa orzechowa: 30 dag posiekanych orzechów włoskich, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 2 łyżki miodu.Alkohol do nasączenia ciasta. Polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Składniki polewy orzechowej przesmarzyć. Upiec placki w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez około 15 minut, ale na drugi, surowy placek wylać polewę orzechową - upiec. Przygotować krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu (kawę rozprowadzić z mlekiem). Zimne placki nasączyć wódką, przełożyć kremem i oblać polewą czekoladową. Placek orzechowy powinien być na spodzie.
Uwagi:
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Czarna Mamba |