Składniki:
60 dag łopatki,
2 łyżki octu balsamicznego - najlepszy włoski,
4-5 łyżek oliwy z pestek winogron (może być inna, ale o wysokiej temperaturze dymienia),
2 duże ząbki czosnku,
sól,
przyprawa do grilla albo do potraw włoskich (co kto lubi).
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy na plastry ok. 1,5 cm, solimy. Do szklanej miski wlewamy ocet, oliwę, zmiażdżony czosnek, przyprawy. Do przygotowanej zalewy na kilka godzin wkładamy mięso, co jakiś czas mieszamy. Lekko osączone grillujemy, do tego dip, suróweczka, polecam - pyszne żarełko... Mięsko nadaje się także na patelnię. Dobra odmiana dla znudzonych schabowym i kurczakiem.
Potrzebne przybory:
szklane naczynie
Jak podawać?
Z pieczywem, ziemniakami, ryżem
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kartana |