Łopatka z grilla

Przepis kulinarny

Składniki:

60 dag łopatki,
2 łyżki octu balsamicznego - najlepszy włoski,
4-5 łyżek oliwy z pestek winogron (może być inna, ale o wysokiej temperaturze dymienia),
2 duże ząbki czosnku,
sól,
przyprawa do grilla albo do potraw włoskich (co kto lubi).

Jak przyrządzić?

Mięso kroimy na plastry ok. 1,5 cm, solimy. Do szklanej miski wlewamy ocet, oliwę, zmiażdżony czosnek, przyprawy. Do przygotowanej zalewy na kilka godzin wkładamy mięso, co jakiś czas mieszamy. Lekko osączone grillujemy, do tego dip, suróweczka, polecam - pyszne żarełko... Mięsko nadaje się także na patelnię. Dobra odmiana dla znudzonych schabowym i kurczakiem.

Potrzebne przybory:

szklane naczynie

Jak podawać?

Z pieczywem, ziemniakami, ryżem

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł
AutorKartana

Łopatka z grilla: Podobne przepisy

Łopatka z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy