Składniki:
około 1 i 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12,5 dag margaryny roztopionej, 5 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, szczypta soli, 1 łyżka octu
(ciasto troszkę gęstsze od tego na naleśniki)
Jak przyrządzić?
Wlać mleko do garnka. Wbić jajka i utrzepać trzepaczką. Dalej, utrzepując, wsypać mąkę, cukry (waniliowy i biały) oraz proszek do pieczenia. Następnie wlać roztopioną margarynę, łyżkę octu, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
gofrownica, trzepaczka, garnek.
Jak podawać?
z dżemem albo z cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 12 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Konrad |