Składniki:
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej,
1/4 filiżanki drobno startej marchewki,
2 małe cebule drobniutko posiekane,
1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej],
1/2 łyżeczki [do herbaty] soli,
1/8 łyżeczki [do herbaty] pieprzu,
1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty],
1/2 filiżanki majonezu [dobrze, żeby był gęsty-np. ”Dekoracyjny” WINIARY],
1 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego,
2 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny
Jak przyrządzić?
Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Jak podawać?
Do mięsa,
Uwagi:
Pycha :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | k_ross |