Składniki:
Ciasto: 3 jaja, 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej, 3/4 szkl.cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia
Krem: 3 szkl. mleka, 2 budynie śmietankowe, 4 żółtka, 1 szkl. cukru, 1 kostka palmy
Dodatkowo: paczka biszkoptów, 2 galaretki o dowolnym smaku
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie ubijamy.
Ciasto wlawamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w 180 C ok. 25-30 minut.
Krem:
Żółtka ucieramy z 5 łyżkami cukru i budyniem, dodajemy ok. 0,5 szklanki mleka żeby masa była rzadka. To wlewamy do reszty mleka i wszystko razem gotujemy aż do uzyskania budyniu.
Palmę ucieramy i dodajemy do niej stopniowo zimny budyń. Połowę masy kładziemy na zimne ciasto. Rozrabiamy galaretki według przepisu. Jedną wstawiamy do lodówki żeby zgęstniała, a w drugiej (gorącej) maczamy biszkopty i układamy je na placku. Ciasto wkładamy na ok. 0,5 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjmyjemy je i nakładamy resztę kremu. Na krem kładziemy lekko tężejąca galaretkę. Następnie wkładamy je do lodówki żeby galaretka zgęstniała.
Uwagi:
Do galaretki, którą kładziemy na wierzch można dodać owoce. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Sonia:) |