Składniki:
- 8 średnich pomidorów,
- duża cebula (ew. półtorej cebuli),
- 20 dag szynki,
- 3/4 bułki paryskiej,
- duży pęczek natki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
1. Pomidory spażyć wrzątkiem i obrać.
2. Odkroić górę i wydrążyć środki.
3. Cebulę posiekać w kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni, aż będzie mięka.
4. Dodać pokrojoną szynkę, dalej smażyć.
5. Następnie wrzucić na patelnię poskubaną na kawałeczki bułkę, stopniowo dodać jeszcze trochę oleju, dokładnie wymieszać.
6. Posolić, popieprzyć i dodać drobno posiekaną natkę, jeszcze chwilę smażyć.
7. Napełnić pomiory farszem i zapiec w piekarniku ok. 15 minut w 200 stopniach. Kiedy wierzch pomidorów się przyrumieni można posypać je delikatnie żółtym serem, lub parmezanem.8. Pomidory napełnić farszem.
Uwagi:
Uwielbiają je nawet osoby, które nie lubią natki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niewielka hehe |
Autor | Cienka |