Składniki:
makaron - może być długi, albo duze puste rurki, lub inne rurki,
śmietanka homogenizowana 12% - duże lub małe pudełko w zależności od ilości,
ser żółty - tarty,
boczek, szynka ok. 30 dag na 250 ml śmietanki,
cebula - duża,
wielki pęczek natki pietruszki,
chili, pieprz, sól,
masło do smażenia.
Jak przyrządzić?
1. Cebulkę i boczek/szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku.2. Śmietankę gotować na małym ogniu mieszając aby się nie przypaliła.3. Do śmietanki dodać ser i cebulkę z boczkiem.4. Natkę pokroić drobno i w duzej ilości dodać do już odstawionego sosu, potem mozna również posypac gotowe danie.5. Makaron ugotwać według upodobań.
Jak podawać?
Makaron podawać polany obficie sosem i pietruszką z białym winem.
Uwagi:
1. Można dodawać różne, mieszane rodzaje serów.2. Trzeba uważać aby ser się nie zwarzył i dobrze mieszać aby się nie przypaliło, mi to wychodzi różnie.... ale i tak jest pyszne!3. Polecam makaron rurki absolutnie nierozgotwany!4. Śmietanka tylko homogenizowana, jak ktoś woli to moze być i 18%, ta smietana nie jest kwaśna jak zwykła i nadaje aksamitny smak potrawie.5. Pietruszka....natka....uwielbiam...boska! Wyjatkowy makaron! Dzieki niej :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Dagata |