Składniki:
2 piersi z kurczaka (jedna podwójna lub dwie połówki),
200 g ryżu (ugotowanego w solonej wodzie),
puszka kukurydzy,
1 żółta papryka,
curry w proszku, sól, pieprz,
majonez,
czosnek (proszek lub ząbki) i cztery łyżki jogurtu naturalnego.
Jak przyrządzić?
Kurczaka pokroić na w miarę małą kostkę, obtoczyć lekko w curry dodając odrobinę soli i pieprzu. Pozostawić do ostygnięcia. Ryż ugotować, jak ktoś lubi pikantne dania - można po ugotowaniu wrzucić na chwilę na petelnię, na której smażył się kurczak - ryż przejdzie trochę curry. Paprykę pokroić w kostkę. Przestudzony ryż wymieszać razem z kawałkami kurczaka, kostką papryki i kukurydzą. Dołożyć trochę majonezu. Jogurt wymieszać z łyżeczką czosnku w proszku (lub 2-3 ząbki drobno posiekane). Dołożyć do sałatki. Wymieszać. Gwarancja dobrego smaku, choć dość pikantnego :) Smacznego!
Jak podawać?
Jak kto lubi :) Można z pieczywem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Sophitia |