Składniki:
- 1 kg pieczarek,
- 5 jajek,
- pęczek szczypiorku,
- puszka groszku konserwowego,
- sól,
- pieprz,
- majonez.
Jak przyrządzić?
Wodę + 2łyżki stołowe soli + 2łyżki stołowe octu wstwić do zagotowania(w sporym garnku)Gdy zacznie wrzeć wrzucić obrane pieczarki i gotować pod przykryciem 5 minut. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane pieczarki pozostawić do odcieknięcia na sitku na pół godziny, następnie pokroić w drobną kostkę (jajka również kroimy w kostkę). Dodajemy odcedzony groszek i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Smacznego!
Uwagi:
Pieczarek nie należy gotować dłużej niż 5 minut. Koniecznie trzeba je odsączyć. Majonez 2-3 łyżki stołowe. Nie przesadzić z ilością majonezu bo zrobi się mazia. Mieszać bardzo delikatnie ze względu na groszek konserwowy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Autor | Iza |