Sk艂adniki:
- liscie salaty o ciemnym kolorze (nie lodowa),
- ser plasniowy, najlepiej Gorgonzola lub cosik takiego,
- suszone male owocki typu wisnie albo zurawiny, w ostatecznosci moga byc rodzynki,
- orzeszki cedrowe (albo wloskie, pokruszone),
- gruszka (obrana i pocieta na malutkie fragmenciki-plasterki),
- sos vinegret malinowy, wisniowy, lub jakis owocowy (na slodko).
Jak przyrz膮dzi膰?
Salate poplukac, porwac na kawalki. Rozlozyc do salaterek. Posypac suszonymi owocami, orzeszkami, plasterkami gruszki oraz pokruszonym plesniakiem. Polewac sosem (lub podac do polewania kazdemu).
Jak podawa膰?
Mozna jako dodatek do posilku typu obiad, kolacja, lub sama w sobie z pieczywem typu bagietka (swierzutkim i chrupiacym).
Uwagi:
Wszystkich skladnikow jest tak mniej wiecej po garsci (objetosciowo tyle co 1 gruszka). Lisci salaty jest proporcjonalnie najwiecej, wiec pewnie ok. jedna glowka na te ilosci. Nie polecam wszystkich skladnikow mieszac w jednej wspolnej misie i to jeszcze z sosem, bo wszystko bedzie takie rozdziamdziane. Po prostu klasc do salaterek te skladniki na salate, tak zeby ladnie bylo czuc oddzielne smaki, ktore (wbrew nietypowemu na pozor zestawieniu) bardzo pysznie sie ze soba komponuja.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |