Sk艂adniki:
- 500 g zielonych nudli.
Sos:
- 500 g krewetek (soczyste, najlepiej odsaczone),
- 200 ml slodkiej smietany,
- 200 ml creme fraiche,
- 3-4 lyzek ostrego sosu chili,
- 50 ml cherry,
- czosnek.
Przyprawy:
- bazylikum,
- oregano,
- jarzynka,
- do zupy (1 lyzeczka), pieprz, sol,
olej slonecznikowy (kilka kropelek).
Jak przyrz膮dzi膰?
Na rozgrzana patelnie z odrobina oleju wrzucamy krewetki, piec na srednio rozgrzanej plycie, ciagle mieszajac, az do odparowania sosu, ktory puscily krewetki.
Gdy sos bedzie odparowany, wlewamy cherry (charakterystyczny skwierczacy dzwiek! oczywiscie drugim kieliszek do brzusia, na zaostrzenie apetytu, bo czas akurat w sam raz!)zmniejszamy ogien, wlewamy smietane, creme fraiche, rozgnieciony czosnek, przyprawy, pod przykryciem dusimy ok 10 minutw tym czasie gotujemy nudle-przepis na opakowaniu, z kropla oleju, zeby sie nie sklejaly (my szczegolnie lubimy zielone, szpinakowe, rozowy sos krewetkowy wyglada na nich szczegolnie uroczo)
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek do nudli, ukochana osoba przy boku:)
Jak podawa膰?
Podawac z czerwonym wytrawnym winem, na klasycznych talerzach do pasty. Dobrze zaostrzyc apetyt wytrawnym cherry.
Uwagi:
pasta przepyszna, efektownie wyglada, przyzadza sie ja szybko, najprzyjemniej oczywiscie we dwoje, albo razem z przyjaciolmi!i uwaga! latwo zdobyc nia czyjes uznanie, a nawet serce, przynajmniej moje jest za kazdym razem zdobywane! a jestem wybredna :) powodzenia!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Autor | aga&macius |