Składniki:
Duże pieczarki, synka, cebula, ogórek konserwowy, ser, masło, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Z pieczarek, ale naprawdę dużych, usuwamy nóżkę i blaszkę - tak aby został otwór który będziemy nadziewać. Do wrzącej osolonej wody wkładamy pieczarki (muszą się zrobic średnio miękkie), trzymamy ok. 5 minut. Wyciągamy i odcedzamy. Szynkę, cebulę i nóżki z pieczarek kroimy w kostke i podpiekamy na maśle - przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Przygotowany farsz mieszamy z ogórkiem i nakładamy do pieczarek. Pieczarki posypujemy serem i podpiekamy na patelni - do momentu rozpuszczenia się sera!
Jak podawać?
na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym
Uwagi:
Trzeba pamiętać, że pieczarki kurczą się podczas gotowania, dlatego trzeba wybierać jak najwieksze. Woda musi być dobrze osolona. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | gonia |