Składniki:
Tzadziki: 1 duży ogórek zielony, 5 ząbków czosnku, śmietana homogenizowana (np. "obi"), serek "bieluch", pieprz i sól. Surówka: biała kapusta, sok z cytryny, sól, pieprz, bazylia lub tymianek.
Jak przyrządzić?
Tzadziki: ogórek obrać i drobno pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Serek wymieszać ze śmietaną, przyprawić pieprzem i solą, całość połączyć. Surówka: kapustę poszatkować, wygnieść rękoma, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami.
Uwagi:
Przed podaniem surówkę polać tzadzikami. Wyśmienita do gyrosa i potraw z grilla.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Czarna Mamba |