Czarna nie gorsza od zielonej
OLGA CHOJNACKA • dawno temuCzarna, zielona... każda z tych herbat charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. Jest jednak coś, co je łączy. Pijąc te ciepłe napary opóźniamy proces starzenia się i dbamy o zdrowie. Jakie tajemnice skrywa znana wszystkim herbata?

Herbata zawiera liczne polifenole antyoksydacyjne, które odnaleźć możnarównież w winogronach, cebuli i czerwonym winie. Badania przeprowadzonewe Włoszech wykazały, że picie herbaty pobudza procesy antyoksydacyjnewe krwi o około 50%. Do wyboru mamy różne rodzaje herbaty. Czarna,zielona i oolong – trzy odmiany prawdziwej herbaty — skutecznie zwalczająwolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu. Czarna herbata to listkizielonej herbaty, ale wysuszone i podgrzane, co wpływa na zmianę koloru ismaku. Herbata oolong jest częściowo suszona i podgrzewana. Herbatarozpuszczalna także zawiera aktywne składniki, a herbata mrożona jestrównie wartościowa jak ciepła. Herbata w saszetkach, podobnie jakliściasta, zapobiega utlenianiu.
Zalety picia herbaty:
Badaniaprzeprowadzone w Norwegii dowodzą, że osoby pijący dwie i więcejfiliżanek czarnej herbaty dzienne, czyli przyjmujące antyoksydacyjneflawonoidy, rzadziej umierały z powodu chorób serca niż ci, którzy pilimniej. Poza tym herbata obniża poziom cholesterolu i zapobiega tworzeniusię złogów w tętnicach. Picie co najmniej pięciu filiżanek zielonejherbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Czarna herbata pomaga wrozpuszczaniu zakrzepów, a także zapobiega ich powstawaniu.Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Przynajmniej jedna filiżankazielonej herbaty dziennie chroni w 20% mężczyzn i 50% kobiety przedrakiem przełyku. Ryzyko maleje jeszcze bardziej u osób, które nie paląpapierosów i nie piją alkoholu. Należy jednak pamiętać, aby nie pićwrzącej herbaty, gdyż jest to bardzo szkodliwe. Gorąca herbata niszczybłonę śluzową przełyku, w efekcie czego powstają ranki, które mogąmieć charakter rakotwórczy. Osoby w podeszłymwieku pijące ponad dwie filiżanki herbaty dziennie zmniejszyłyzagrożenie zachorowania na raka trzustki o 63%.

Herbata wpływa na dobry stan dziąseł. Zarówno czarna, jak i zielona herbatazwalczają bakterie niszczące tkankę dziąseł, wywołujące chorobyprzyzębia i wypadanie zębów. Ponadto pomagają także zapobiegaćuszkodzeniom zębów.
Herbatę najlepiej pić podczas posiłków, dzięki czemu zostanązneutralizowane związki rakotwórcze znajdujące się w pożywieniu. Do niedawna większość naukowców uważała, że lepsza jest herbatazielona ze względu na obecność antyoksydantów w większej ilości niżw herbacie czarnej. Najnowsze badania jednak dowodzą, że czarna herbatazawiera po prostu inne antyoksydanty, które działają tak samo skuteczniejak te zawarte w zielonej.
Aby jednak zapewnić najlepsze działanie antyoksydacyjne, wartopamiętać, że herbatę należy zaparzać w gorącej wodzie przez trzyminuty. Na filiżankę wody stosuje się jedną łyżeczkę herbatyliściastej lub jedną saszetkę.
Delektuj się herbatą jak najczęściej, gdyż zachwyca ona nie tylko smakiem…

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze