Składniki:
6 porów,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
mleko,
gałka muszkatołowa,
garść startego żółtego sera,
sól,
łyżeczka cukru,
łyżeczka wegety,
bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Część białą pora kroimy na 2 cm krążki, myjemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą do której dodajemy sól i cukier. Pora blanszujemy ok. 5 min, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Sos: na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła po jego rozpuszczeniu posypujemy 2 łyżki mąki i chwilę podsmażamy, następnie dolewamy mleka i mieszamy aż powstanie gęsty sos. Sos trzymamy chwilę na ogniu i przyprawiamy go 1/2 łyżczki gałki muszkatałowej oraz wegetą. Tak przygotowany sos przelewamy na por całość posypujemy startym serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20-30 min. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Autor | marta |