Składniki:
Ciasto:6 0 dag mąki pszennej, 20 dag cukru, 10 dag margaryny, 2 łyżki miodu, 0,5 łyżeczki sody, 2 jajka. Krem:0,5 litra mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2łyżki mąki pszennej, cukier waniliowy, 1/3 szklanki cukru, kostka masła,1 żółtko. Polewa: 20 dag orzechów włoskich, szklanka cukru, kostka margaryny, 2 łyżki miodu
Jak przyrządzić?
Ciasto: cukier, margarynę i miód roztopić i zagotować. Przestudzoną masę połączyć z resztą składnikówi, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki. Piekarnik nagrzany do 190 st.-piec około 20 minut. Krem: z mleka, mąki, cukru ugotować budyń. Gdy ostygnie, zmiksowac go z masłem i żółtkiem. Polewa: orzechy, cukier, margarynę, miód zagotować. Placki przełożyć kremem a wierzch oblać gorącą polewą orzechową.
Uwagi:
Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej - wtedy jest najlepsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Czarna Mamba |