Składniki:
Biszkopt: 4 jaja,szklanka cukru, szklanka mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
Placek kokosowy: 5 białek,20 dag cukru, 20 dag kokosu.
Puszka ananasu, sok jabłkowy, 2 budynie waniliowe, 2 jaja, kostka masła, 0,25l rumu, 20 dag rodzynek, polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: jaja ubić z cukrem na puszystą masę i stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem, stale ubijając. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Upiec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 25 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i zdjąć z niego "skorupkę" nożem. Ostudzić i przekroić na dwie części. Na około 3 godziny namoczyć rodzynki w rumie. Placek kokosowy: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, na końcu dodać kokos, wymieszać, wyłożyć do formy z folią aluminiową i upiec na złoty kolor. Krem: odlac sok z ananasa i uzupełnić go do 3/4 litra sokiem jabłkowym. Na soku ugotowac budyń. Do gorącego budyniu wbić jaja i zmiksować. Zimny budyń utrzeć z masłem. Ananasa pokroić w drobną kostkę, rodzynki odcedzić, biszkopt skropić rumem pozostałym z rodzynek. Na spód dajemy biszkopt, smarujemy go kremem, posypujemy połową rodzynek i ananasem, na to kładziemy placek kokosowy, znowu smarujemy kremem, posypujemy resztą rodzynek i ananasem, przykrywamy biszkoptem, smarujemy resztą kremu i polewamy polewą czekoladową.
Uwagi:
Całość schłodzić - pychota.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Czarna Mamba |