Kurczak w jesiennej odsłonie
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuArtykuł sponsorowany
Każda pora roku rządzi się swoimi prawami – również w kuchni. Jesień to doskonała okazja, aby wypróbować smaczne i zdrowe sezonowe warzywa oraz owoce. Pachnące, ciepłe przysmaki dobrze połączyć z pożywnym, pełnym wartości odżywczych mięsem, które da nam energię, aby przetrwać jesienne, chłodne dni. Najlepsze będzie delikatne mięso drobiowe.
Skrzydełko czy nóżka?
Mięso drobiowe to prawdziwa skarbnica walorów smakowych i prozdrowotnych. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Jest dietetyczne, więc wskazane także dla osób dbających o sylwetkę. Ma niską kaloryczność – zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu niż pozostałe rodzaje mięs. To produkt pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminy z grupy B oraz takie składniki mineralne jak: cynk, magnez oraz potas.
Warto jednak pamiętać, że drób, jak każdy produkt o wysokiej zawartości białka pochodzenia zwierzęcego, ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Najlepiej, jeśli będziesz go podawać i jeść z dodatkami zasadotwórczymi. W tym przypadku idealnie sprawdzą się sezonowe warzywa i owoce.
Przy wyborze mięsa warto postawić na to najwyższej jakości, bo tylko wówczas będziesz mieć pewność, że jego najcenniejsze walory zostały zachowane. Najlepsze będzie mięso pakowane i przede wszystkim certyfikowane. Warto czytać etykiety – sięgaj po te opakowania, które są oznaczone symbolem QAFP Sprawdzony Drób (Quality Assurance for Food Products) – to gwarancja najwyższej jakości przy zachowaniu wysokich standardów na każdym etapie produkcji i dystrybucji.
To jednak nie wszystko. Pakowane mięso posiada dokładnie podaną datę produkcji oraz termin przydatności do spożycia, jest hermetycznie zamknięte i czyste – chronione przed zabrudzeniami i bakteriami, a to zdecydowanie ogranicza możliwość wystąpienia niebezpiecznych zatruć pokarmowych.
To również mięso łatwiejsze w przechowywaniu, a dodatkowo zabezpieczone przed wyciekaniem soków, co jest zdecydowanie bardziej higieniczne niż owinięte papierem lub foliową reklamówką kawałki mięsa podane zza sklepowej lady. Pakowany drób to przede wszystkim wyselekcjonowane części, które dają ci pewność, że to, co jesz, jest zdrowe. Opakowania powinny posiadać nazwę producenta, numer weterynaryjny oraz gwarancję polskiego pochodzenia. Jeśli znajdziesz te wszystkie najważniejsze oznaczenia, możesz być pewien – to, co będziesz spożywać, to drób najlepszej klasy, który rozbudzi twoje kubki smakowe.
Sezonowe skarby natury
Przy tworzeniu pysznych dzieł sztuki kulinarnej z mięsa drobiowego możesz użyć swojej wyobraźni tak, aby każdy posiłek był unikalny i oryginalny. Doskonale z soczystym mięsem skomponują się: żurawina, buraczki, brokuły, bakłażan, cukinia oraz dynia. Kurczak lub indyk będzie jeszcze bardziej apetyczny, jeśli przygotujesz go z naturalnie słodkimi produktami – takie duety to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wypróbuj połączenia z karmelizowaną gruszką, grillowanym jabłkiem, suszoną morelą lub sosem z pigwy.
Wszystkie te produkty zawierają również bardzo cenne składniki mineralne oraz witaminy, które zwłaszcza w sezonie jesiennym będą potrzebne twojemu organizmowi. Żurawina jest pełna przeciwutleniaczy, buraki obniżają ciśnienie krwi i zawierają cenny kwas foliowy, dynia pomaga utrzymać prawidłową wagę, brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, cukinia wzmacnia układ odpornościowy, a bakłażan to doskonałe źródło błonnika – podobnie jak jabłka. Morele opóźniają proces starzenia skóry, gruszki są skarbnicą boru, który poprawia pracę mózgu, a pigwa pomoże pozbyć się zgagi.
Na zdrowie i smacznego!
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
Artykuł sponsorowany
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze