Sk艂adniki:
- dwie duze piersi kurczaka
- maka do smazenia
- oliwa z oliwek i troche masla
- bulion z kostki
- garsc kaparow ze sloiczka
- sok z cytryny
Jak przyrz膮dzi膰?
Piersi kurczaka pokroic na grubsze plastry, posolic i popieprzyc. Nastepnie obtoczyc w mace i podsmazyc na oliwie z oliwek z odrobina masla. Podrumienione piersi odlozyc na talerz. Na pozostalym tluszczu wlac ok. szklanki bulionu, sok z cytryny i wrzucic kapary ok. garsci. Kapary nalezy wczesniej oplukac w wodzie. Sos podgotawac a potem wlozyc piersi, zmiejszyc gaz i dusic ok. pol godziny.
Potrzebne przybory:
patelnia, talerz
Jak podawa膰?
podawac z ziemiakami i salatka
Uwagi:
Tego dania nauczyla mnie pewna wloska gosposia.potrawa jest delikatna i przepyszna. Kapary znajdziecie w sklepie obok oliwek w sloiczku. Smacznego.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 osoby |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Przybli偶ony koszt | 5 z艂 |
Autor | Beata |