Składniki:
średnie ziemniaczki, oliwa, czosnek, sól (lub Vegeta), słodka papryka, kilka listków świeżej melisy, drobno starty ser żółty (najlepiej lekko ostry w smaku)
Jak przyrządzić?
W miseczce przygotować glazurkę: oliwa, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i bardzo drobno posiekana melisa. Można też już na tym etapie dodać żółty ser - wtedy potrzeba więcej oliwy. Dobrze jest włożyć miksturę na trochę do lodówki żeby składniki się przegryzły.
Ziemniaki ponakrawać w plasterki, ale tylko do połowy grubości (żeby się nie rozpadły w czasie pieczenia). Brzegi powstałych rowków posmarować gotową glazurką (najlepiej małym pedzelkiem). Glazurka musi mieć taką konsystencję, żeby składniki nie spływały z ziemniaków. Ja przed zapakowaniem w folię aluminiową posypuję ziemniaczki jeszcze papryką - mają ładniejszy kolor.
Gotowe pakunki na grilla i piec do skutku, aż bedą miękkie (można je nakłuwać wykałaczką, żeby sprawdzić, ale koniecznie w dolną część ziemniaka, gdzie nie są ponakrawane).
Jeśli nie dodajemy wcześniej sera żółtego to proponuję posypać nim ziemniaczki zaraz po rozwinięciu z foli.
Mmmmm... Pysznosci :-) Smacznego.
Potrzebne przybory:
Gril, nóż, folia aluminiowa, pędzelek lub zwinne palce :-)
Jak podawać?
W każdej formie. Nadaje się i na talerz i prosto z folii. Ładnie wygląda na grillowanej cukinii z dziurką, przy karczku, wśród warzywnej sałatki. Wedle ochoty i pomysłu.
Uwagi:
Pakując ziemniaczki w folię dobrze jest zostawić im trochę zapasu żeby mogły się ładnie rozwarstwić :-)
Można je też upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub brytfance i bez folii, są naprawde ładnym i efektownym dodatkiem do eleganckich potraw.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | barakudaa |