Składniki:
3 szkl. mąki pszennej,
1,5 szkl. cukru,
2 łyżeczki sody,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki cynamomu lub przyprawa do piernika,
2 szkl. kwaśnego mleka,
0,5 kostki margaryny.
Jak przyrządzić?
Wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cynamon i sodę do miski i na sucho mieszamy. Następnie dodajemy kwaśne mleko i rozpuszczoną margarynę równocześnie wyrabiając na gladką masę,żeby nie było grudek mąki. Można dodać dżem domowej roboty do masy. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub mąką. Piec ok. 40 min., sprawdzając patykiem czy już jest gotowe. Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska, drewniana łyżka
Uwagi:
Piernik można przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ŁUCJA |