Składniki:
krewetki Scampi,
cutryna,
czosnek w ząbkach,
curry,
masło,
suszona bazylia,
koperek,
cebula,
olej vel oliwa,
koncentrat pomidorowy,
wywar rybny - jezeli nie ma ew. kostka rosołowa,
mąka ziemniaczana,
przyprawy - sól, pieprz, cukier, białe Bordeaux (polecam wytrawne)
Jak przyrządzić?
PRZEPIS NA SOS BORDEAUXOSKI:
Cebule należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę - zasmażyć na oleju (delikatnie), dodać koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek. Następnie należy dodać wywar rybny (nie za dużo), następnie nalezy sos posolić wg smaku, dodać sok z cytryny (kilka kropel), troszkę cukru oraz szczyptę pieprzu (najlepszy swieży grubo mielony). Teraz należy zagęścić sos zawiesiną z mąki ziemniaczanej a na koniec dodać białe Bordeaux (najlepiej wytrawne).
PRZEPIS NA KREWETKI:
Krewetki rozmrozić; naciąć wzdłuż (jeśli są w skorupkach); skropić sosem ze świeżo wyciśniętej cytryny (uważaj żeby pestki się nie dostały); dodać roztartego czosnku oraz szczyptę curry; usmażyć na oleju badź oliwie, pod koniec dodać masło, podsypać bazylią (nie polecam świeżej) oraz podsypać świerzo posiekanym koperkiem. Krewetki nalezy smażyć krótko - jeżeli będziesz smażyć je zbyt długo zrobię się twade i gumowate.
Jak podawać?
Jeżeli mamy do czynienia z krewetkami w całości w pacerzach, badź częściowo - polecam sos podać w niedużej porcelanowej miseczce na talerzu. Miseczkę wcześniej można podgrzać aby sos za szybko nie wystygł. Należy pamiętać o przygotowaniu wody z cytryną - niektórzy bardzo lubią jeść krewetki palcami.
Uwagi:
Moim zdaniem najlepsze są krewetki tylko z ogonkami w pancerzach. W całości są zbyt czasochłonne w jedzeniu - a nie chodzi tu o zabawę tylko o delektowanie się, natomiast w calości obrane krewetki są trudne w smażeniu i ubogo wyglądaję na talerzu. Polecam najpierw zrobic sos a nastepnie krewetki- gdyz osoba niewprawiona moze sie pogubic i czegos nie dopilnowac- a tu jeden blad moze zepsuc cala potrawe. polecam podawac z chlebem, kawiorka badź grzankami (delikatnie zrumienionymi) oraz masełkiemPOTRAWA nalezy do raczej trudnych jednak warto sie pomęczyć gdyż jest to najlepszy przepis na swiecia na scampi.Zycze smacznego
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Filip |