Oryginalny sos sambal belacan
ISABELLE • dawno temuSambal to indonezyjski sos chilli podawany do wielu potraw jako danie uzupełniające. Jest bardziej gęsty niż meksykańska salsa. W potrawie wykorzystywane są wszystkie rodzaje chilli na świecie. W zależności od zastosowanych składników powstało wiele rodzajów sambalu, różniących się pod względem smaku i stopnia ostrości.
Sambal malajski
Sambal belacan to sos w stylu malajskim. Mówiąc w skrócie chodzi o chilli roztarte w moździerzu razem z pastą krewetkową (czyli właśnie belacan). Niekiedy dodaje się do niego kwaskowate mango lub pomidory. Oczywiście można też dodać sok z innych cytrusów, najlepiej z limonek. Najczęściej jest to sos serwowany na zasadzie przystawki razem z czosnkowymi grzankami lub makaronem. Gotowysambal belacan jest drogi zarówno na targach w swojej ojczyźnie, jak i na rynku europejskim. Wynika to nie tylko z egzotyczności sosu, ale także z jakości i miejsca pochodzenia chilli, które jest głównym składnikiem. Jednak można ominąć kupno oryginalnego sosu i porwać się na zrobienie go samemu. Nie jest to trudne zadanie, tym bardziej jeśli mamy już za sobą eksperymentowanie z meksykańską salsą lub tego typu dodatkami. Pamiętajmy jednak, że być może nie wszyscy będą zachwyceni taką przystawką. Podróż w krainę ostrego smaku, jaką z pewnością zafunduje nam sambal belacan, będzie wymagająca, ale piękna. Nie każdy jednak preferuje tak wyrazistą kuchnię, dlatego warto nastawić smakoszy na to, na co się porywają. Efekt może być spotęgowany, jeśli robimy sos po raz pierwszy – podobno pierwszy raz zawsze wychodzi za ostry. A może to my nie jesteśmy przyzwyczajeni do aż tak mocnych potraw? Jakby nie było, wszystkiego w życiu trzeba spróbować, nawet za cenę palącego gardła i łez w oczach. Czy to nie satysfakcja spróbować w życiu wielu smaku?
Sos typu belacan
Składniki:
8–10 czerwonej papryczki chilli,
15 g krewetek belacan, przesmażonych,
5–10 kropel tabasco (w zależności od docelowej ostrości),
szczypta soli,
szczypta cukru,
sok z limonki (lub ewentualnie z cytryny, jednak limonka jest bardziej gorzka i lepiej przełamie smak).
Sposób przygotowania:
W małej miseczce zmiażdż papryczki chilli, polewając co kilka ruchów kroplami tabasco. Nie wyciągaj pestek z chilli, gdyż one też nadają ostry charakter. Dodaj soli i cukru i mieszaj, póki sos nie nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaj krewetki belacan i mieszaj do całkowitego połączenia. Na koniec skrop wszystko sokiem z limonki. Sos można nałożyć na grzanki, makaron lub na plastry pomidorów. Ta ostatnia propozycja jest ciekawsza, ponieważ warzywo nadaje słodkiego smaku całości.
Kilka wskazówek i rad:
• sambal belacan nadaje się wyśmienicie do potraw wegetariańskich i dań z makaronem,
• krewetki muszą być przesmażone, nie mogą być gotowane, gdyż tracą smak i konsystencję,
• uwaga, zapach belacanu nie wszystkim może się podobać.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze