Składniki:
1/2 kg śledzia (można zrobić i z kilograma na więcej osób, wtedy składniki x 2); 1 duża cebula lub 2 mniejsze, 2 pojemniczki śmietany 18%, duuużo posiekanego koperku (ja daję 3 łyżki na te pół kilo sledzia)
Jak przyrządzić?
Śledzie namoczyć, potem osuszyć i pokroić w dzwonka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie wymieszać. Polać śmietaną, dodać koperek, ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Jak podawać?
Najlepiej z bułką i masłem, ale może być też z ziemniakami lub jako jedna z potraw na stół wigilijny.
Uwagi:
Dla mnie po prostu pycha. Koperek świetnie komponuje się ze śledziem, dodając mu smaku. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | mako |