Składniki:
3/4 szklanki ryżu (jedna torebka to trochę za dużo), średnia czerwona papryka, 8-10 plastrów ananasa z puszki, mała puszka kukurydzy konserwowej, 2-3 ząbki czosnku, majonez, curry, sól, biały pieprz, przyprawy i zioła (wedle uznania)
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda, pokroić na małe kawałki. Plastry ananasa delikatnie osączyć, pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć na sitku z zalewy, dodać do pozostałych składników. Dodać przestudzony ryż, posiekany czosnek i majonez (wedle uznania). Doprawić curry, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami i (lub) ziołami. Dokładnie wymieszać.
Uwagi:
Do sałatki najlepiej nadaje się majonez ostrzejszy w smaku (np. Kielecki lub Kętrzyński). "Esencją" sałatki poza curry i czosnkiem są dodane zioła (np. bazylia, oregano), których ja osobiście nie żałuję. Sałatka smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy się "przegryzie".
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | magda |