Składniki:
- pstrąg oprawiony, wyfiletowany
- mrożonka warzywna, paski (musi być z porem)
- łyżeczka masła
- przyprawa do flaków (gotowa albo majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz..)
- vegeta lub coś w tym rodzaju
- koncentrat pomidorowy
- troche cytryny
Jak przyrządzić?
Mrożone warzywa gotujemy na małym ogniu z masłem, vegetą i małą ilośćią soku z cytryny i cukrem (b. niewiele). Pokrojonego w paski pstrąga dodajemy do wywaru i gotujemy powoli wraz z przyprawami. Na łyżce masła podsmażamy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 1 łyżką mąki i pod koniec gotowania dodajemy do zupy. Pstraga można przed dodaniem do wywaru obtoczyć w mące i podsmażyć.
Uwagi:
Przepis ten dostałam od koleżanki i jak nie lubię zup rybnych, tak ta mi smakuje, bo dzięki przyprawie do flaków zdobyła charakterystyczny smak, który ją trochę różni od tradycyjnych zup rybnych, gdzie dodaje sie tylko koncentrat pomidorowy, ewentualnie pieprz. Polecam.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | elizbeth |