Składniki:
2 kg ogórków, 2 cebule, 2 płaskie łyzeczki soli, przyprawa kurkuma (na czubek łyżeczki),
ZALEWA: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru.
Jak przyrządzić?
Ogórki obrac i pokroic w ćwiartki, dodać skrojoną cebulę i 2 płaskie łyżeczki soli, odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach odcedzić na durszlaku. Nastepnie ugotować zalewę. Do słoika dać koper, czosnek, chrzan, ziele angielskie, gorczycę, ogórki i zalać gorącę zalewą, na czubek łyżeczki dajemy kurkumę i wsypujemy do słoika. Pasteryzujemy 5 min.
Uwagi:
Ogórki mają delikatny smak, nie są bardzo słone.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | MONIKIULKA |