Składniki:
20 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 2 jajka, 0,5 kg sera białego, kakao, 3 opakowania zwykłych herbatników (21 sztuk)
na polewę (ilości na oko :)): czekolada mleczna (gorzka) w zależności od upodobania, kawałek margaryny, ćwierć szklanki mleka, lub polewa zakupiona w sklepie (np. Delecta)
Jak przyrządzić?
20 dag margaryny, 20 dag cukru pudru i 2 żółtka wymieszać mikserem. Następnie dodać zmielony uprzednio ser (można zastąpić twarożkiem śmietankowym do pieczenia - nie trzeba mielić) i pianę z 2 białek, delikatnie wymieszać. 1/3 masy odłożyć do innego naczynia i dodać do niej 2 łyżki kakao. Teraz ta skomplikowana część :) - herbatniki. Układamy je na tacy (tekturze) na papierze śnaidaniowym w prostokąt o boku 3 herbatniki na 7 herbatnikow, przy czym bok o długości 3 herbatników musi być równoległy do dłuższych boków herbatników. Najlepiej wyjaśni to rysunek:
[][][][][][][]
[][][][][][][]
[][][][][][][]
(dziur między herbatnikami ma nie być oczywiście). Na całość nakładamy masę bez kakao - równo rozsmarowujemy. Następnie na środkowy rząd nakładamy część z dodatkiem kakao. I składamy chatkę podnosząc dwa boczne rzędy herbatników (poprzez papier śniad.). Umieszczamy ją w lodówce na kilka godzin, aż herbatniki zmiękną i polewamy polewą czekoladową.
Uwagi:
Po schłodzeniu i ukrojeniu otrzymujemy piękny przekrój chatki śmietankowo-czekoladowej. Ciasto pyszne - tak mówią znajomi:)oczywiście warunek konieczny to sympatia do serników. Przepis przdatny bardzo gdy ktoś nie posiada piekarnika - patrz studenci. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 10 |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Autor | bagiettka |