Składniki:
50 dag wołowiny,
20 dag ogórków kiszonych,
2 cebule,
4 łyżki masła,
sól, pieprz,
4 łyżki soku z ogórków.
Jak przyrządzić?
Wołowinę podzielić na plastry i lekko stłuc. Następnie pokroić w cienkie paski (od razu oczyszczając z powięzi). Cebulę przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w słupki (długości ok. 3cm). Na patelni rozgrzać masło, odsmażyć mięso stale mieszając, posypać solą i pieprzem. Przez chwilę dusić pod przykryciem. Dodać cebulę i chwilę smażyć razem. Dodać ogórki, wlać 4 łyżki soku z ogórków, całość dobrze zamieszać i dusić jeszcze chwilę na średnim ogniu. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniaczkami.
Uwagi:
Jeśli potrawę przyrządzamy z ogórków kupionych w sklepie - ostrożnie z dodawaniem soli!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Porcje | 4 |
Autor | gro |