Składniki:
- 1 wędzona makrela - średnia
- ser żółty (w zależnosci od wielkości ryby) ok. 20 dag w kawałku, nalepiej zeby był trochę twardszy
- majonez
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Makrelę czyscimy z ości i skóry, najlepiej palcami żeby wyczuć czy żadna nie została. Wrzucamy do miski. Ser żółty scieramy na tarce, na najdrobniejszych oczkach. Dodajemy do miski. Kilka łyżek majonezu (tak żeby nie pływało) mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i swieżo mielonym pieprzem.
Potrzebne przybory:
- cierpliwość w trakcie przyrządzania ryby - można zmielić w maszynce do mięsa (ale to nie to samo)- tarka
Jak podawać?
Podajemy z bułką wrocławską bądź bagietką.Smacznego...
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Łukasz |