Składniki:
Ciasto: 4 szkl. mąki, trochę soli, pół kostki margaryny, 3/4 szkl. cukru, 5 żółtek (białka zostawiamy na później), szklanka mleka, 7 dag drożdzy.
Masa:2 szkl maku gotujemy i przepuszczamy przez maszynke dwa razy. Dodajemy 4 łyżki miodu, łyżkę masła, 2 ubite białka, 2 utarte żółtka, olejek migdałowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę podsmażoną z pomarańczy (ilośc wg uznania)! Ja zawsze daję dużo bakali :)
Jak przyrządzić?
Z drożdzy robimy rozczyn. Jak podrosną łączymy wszystkie składniki, roztopiony tłuszcz dodając na końcu, wyrabiamy ciasto i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia! Ważne: wszystkie składniki muszą być ciepłe! Masę łączymy. Z ciasta uformować dwa prostokąty (zależy od blachy), posmarować je białkiem, nałożyć grubo maku i odstawić jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. Po wyjęciu i przestudzeniu polać polewą z cukru pudru. Jest pyszny i zawsze się udaje! Smacznego :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Wiolka |