Składniki:
ciasto: 1 szklanka miodu (powinien być płynny, wystarczy go podgrzać), 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 8 jajek (ja daję 6 i też jest świetny), 2 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao, 1 łyżka sody oczyszczonej (rozrobiona w 1/2 literatki wody).
krem: 1 budyń waniliowy z cukrem, 1/3 kostki masła, odrobina aromatu waniliowego.
a także: polewa czekoladowa lub dwie czekolady mleczne, dżem (najlepiej truskawkowy), odrobina posiekanych orzechów lub innych bakalii.
Jak przyrządzić?
Wykonanie:
Składniki na ciasto należy po prostu zmiksować, w dowolnej kolejności. Piec w temp. 170 stopni, ok. 40-50 minut. Piernik wyrasta w piekarniku naprawdę duży! Po wyjęciu najlepiej pozostawić na dzień, będzie jeszcze lepszy. Na drugi dzień można go przełożyć. Trzeba go przekroić na trzy części, najlepiej zrobić to przy pomocy nitki. Pierwszą warstwę przekładamy kremem, drugą po prostu smarujemy dżemem. Krem: gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, z tym że używamy o połowę mniej mleka, aby budyń był gęsty. Następnie ciepły budyń miksujemy z miękkim (ale nie roztopionym) masłem, dodajemy też troszkę aromatu do ciasta. Krem budyniowy trzeba schłodzić, a potem posmarować nim ciasto. Przełożony piernik można polać gotową czekoladową polewą lub (jeszcze smaczniej!) rozpuścić w małym rondelku dwie tabliczki czekolady z kilkoma łyżkami mleka. Taką ciepłą polewą polewamy ciasto, zastygnie bardzo szybko. Zanim polewa zastygnie możemy posypać ją jeszcze bakaliami. Ja wolę po prostu kupować dwie bakaliowe czekolady i nimi polewać piernik. Najlepszy jest na drugi dzień! Przepadam za nim :) To Piernik Doskonały!
Uwagi:
Ciasto na dużą prostokątną blaszkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Lenka |